13.4.13

Puuteraamatu saaga



Ma olen vist Gerard Durrelli „Minu pere ja muud loomad“ Larry kehastus.  Vähe sellest, et pean dubletti ääretult lihtsaks, vaid keskendumist ja vähest matemaatikat vajavaks soorituseks, olen ka üpris veendunud, et võrdselt hõlpsad tegevused on nii Airbusi maandamine kui verivorsti tegemine. Kui need läbi mõelda ja sihipäraselt tegutseda. Või siis kõrvalt õpetada.

Samad tunded olid mul puuteraamatu tegemise suhtes. Et mis see siis ära ei ole- tore idee, kääridega siuh-säuh!, nõelaga paar osavat pistet, vajadusel tiba liimi ja tehtud see ongi: puuteraamat, mis valmistab rõõmu suurtele ja väikestele, nägijatele ja nägemispuudega inimestele.

Ja siis tuli Reet Talimaa. Ja Kultuuriakadeemia poolt korraldatud täiendkoolitus. Ja Reet rääkis, kuidas tegelikult on. Aga Larry mu peas rehmas üleolevalt käega, et küll saab. See on köömes. Tuleb ainult pisut metoodiliselt asjale läheneda, ja pole midagi lihtsamat, kui puuteraamatu tegemine.
Pean vist siinjuures selle ka ära märki, et puuteraamatu kõrval kasutatakse ka selliseid sõnu nagu „kombatav raamat“ ja „taktiilne raamat“. Ideaalis peaksid need toimima nii mittenägijate, vaegnägijate kui nägijate puhul. Üks hea puuteraamat peaks neile kõigile elamust (ja/või infot) pakkuma.
Muide, üldse on Eestis valitsemas korralike puuteraamatute põud. Üks põhjus on kindlasti see, et raamatu omahind on eelkõige ajakulu tõttu kõrge, teine põhjus on lihtsalt tegijate vähesus. Eks need kaks asja ole muidugi ka otseses seoses, sest ka kõige kõvem altruist tahab talvepuid osta ja vahel mõne raamatugi? Ja otse loomulikult saavad raamatud, mida sõna otseses mõttes sõrmedega loetakse, lihtsalt otsa. Kuluvad ära.

Niisiis. Minu praeguse postituse impulsiks sai tegelikult üks loeng, aga jutu iva paremaks arusaamiseks peab eellugu ka räägitud olema.

Niisiis. Valisime Piretiga oma raamatu teemaks rahvapillid. Pillide teemat ei näinud ma ei Emajõe koolis õppereisil käies ega ole kohanud ka internetis leitud raamatute puhul . Lärriliku pealiskaudsusega visandasin kavandid iPadis.  Mingid mõtted jooksid ka materjale mööda. Natuke tamiili, veidi nahka….mingi väikekodanlikult plisseeritud lambivarju võiks leida lõõtspilli jaoks…

Kui esimene praktiline õppepäev õhtule sai, läks Larry pisut närvi. Siis hakkas kohale jõudma, et selle raamatu kasutamiskõlblikkuse skaalal on ainult kaks otsa- prügikast või väga hea. Midagi vahepealset pole. Selle raamatu puhul ei saa sinist natuke sinisemaks või lillat natuke lillamaks kruttides midagi parandada. See töö ongi suur. Läbimõtlemisest teostuse iga etapini välja.

Ja siis. Kultuuridevahelise kommunikatsiooni loeng kultuuriakadeemias. Õppejõud lasi meil loengu alguse soojendamiseks ühte mängu mängida. Istusime, silmad kinni. Meile ulatati mingi ese, mida sai kompida, ja siis pidi vaikselt enda ette ära arvama, millega tegu on.
Esimene ülesanne oli kergete killast. Selge, et see oli marker. Info tuli sõrmede kaudu tuttavat asja näppides nii selgelt kohale, et mul jäi veel mõne sekundi kestel aega juurelda, et kas see võiks roosa pliiats olla. (Larry oli veendunud, et on küll) Järgmine asi seevastu oli keerukam. Alguses paistis mulle, et see asi võiks olla kääbuskasvu Inglise buldogi äärmiselt kehva hambumusega alalõug. Siis hakkas tunduma, et samahästi võib see ka siil olla. (Larry ka arvas nii) Lõpuks ilmnes ikkagi, et tegemist on väikese plastikust lambaga, kes on  murunäksimispoosis. Aga. Mänguasja selg oli sile plastik. Mitte mingit vihjet villale. Kasuka alläärt markeeris kõva ja sakiline serv, mis minule tundus koos lamba jalgadega autentse siiliseljana.
Kolmas ese oli selline, mida ma abitult ainult kronsteiniks mõelda oskasin. Pärast selgus küll, et tegemist oli disain-munapeekriga.

Ning siis saabus selguse hetk. Seoses puuteraamatuga. Ma sain juba lambanäppel aru, et kui mingigi infokild- kasvõi pisike, mannatera mõõtu punnike- mille saan sõrmede kaudu, on mingil moel vasturääkiv olemasoleva teadmisega asjade kohta, siis jookseb kogu  infosüsteem kokku. Aju ei suuda enam eristada olnud teadmisi uue info tõttu saabunud segadusest. Nii hakkad kahtlema ka selles, mille kohta kombatav ese annab klaari teavet.

Järelduseks saan öelda, et mulle hakkas tunduma hea mõte see, kui suhtlemisel vähendada info olulise infoni. Eriti, kui tegemist on väga erinevates infoväljades laveerivate inimestega.

Täna sain lõõtspilli paika. Saaga jätkub.